Márton-napi libacomb
2006.11.03. 20:51
Márton-napi libacomb
Hozzávalók (4 személyre): 4 db tisztított libacomb 1 csomag libaaprólék 10 dkg sárgarépa 10 dkg zellergumó 10 dkg póréhagyma 1 fej hagyma fokhagyma üröm só bors 3 dl fehérbor 1 dl szárnyas spanyolmártás 25 dkg sütőtök 80 dkg kész almás piroskáposzta 1 evőkanálnyi piros currypaszta 25 dkg dióbél 3 evőkanálnyi méz készre főzött burgonyagombóc
A libacombot sózd, borsozd, s tepsiben (kevés forró zsiradékon) végezd el az elősütést, majd locsold le a fehér borral. Tedd mellé a libaaprólékot, a megtisztított és kis kockákra vágott répát, zellert, pórét, a felkarikázott hagymát, a fokhagymagerezdeket, szórd meg ürömmel, és középmeleg sütőben (180-200 °C-on) süsd készre. Közben időnként locsold meg a saját levével. (A comb addig nem sült át, amíg - az ízületnél megszúrva - a belőle kicsorduló lé véres.) Ha kész, a húst vedd ki a tepsiből, s az alatta maradt levet szűrd le. A léről szedd le a zsírt, s azt tedd félre. A visszamaradt szaftot pedig forrald össze a spanyolmártással, s a tálalásig tartsd melegen. A félretett zsiradékból tegyél 2 evőkanálnyit egy lábasba, hevítsd fel, s jól forgasd meg benne a felkockázott sütőtököt. Ha kicsit megpuhult, add hozzá a kész almás piroskáposztát, ízesítsd currypasztával, s jól forrald össze. A dióbelet tisztítsd meg, s főzd bele a felforralt mézbe. (Tálaláskor minden tányérra tegyél egy combot, egy kis káposztát, diót és gombócot, a húst pedig vond be a mártással.)
|