Szőlőtortácskák
2006.09.22. 16:31
Hozzávalók:
nyolc 12 cm-es tartelette-formához
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt,
15 dkg vaj,
10 dkg cukor,
1 evőkanál vaníliáscukor,
csipetnyi só,
1 tojássárga
A töltelékhez:
1 púpozott evőkanál zselatinpor,
3 tojás,
10 dkg porcukor,
1,2 dl édes bor,
2 evőkanál citromlé,
30-30 dkg fehér és piros szőlő,
5 dkg vagdalt pirított mandula
|
Elkészítés: Az omlós tészta hozzávalóit gyorsan tésztává gyúrjuk, és 1 órára hideg helyre tesszük. A zselatinra fél dl hideg vizet öntünk, és 10 percig áztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A vízfürdőhöz egy edényben bő vizet melegítünk, de nem forralunk. Egy keverőtálat beállítunk, és a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a bort. A megáztatot zselatint a felmelegített citromléhesz keverjük, majd a tojásmasszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a krémhez keverjük. A krémet 1 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, közben néhányszor megkeverjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát nyolc részre vágjuk, kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a formákat. A tészta alját villával kissé megszurkáljuk, a széleket levágjuk. A tartelette-eket 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A szőlőt lemossuk, leszárítjuk, leszemezzük. A borkrémet a már lehűlt kosárkákba töltjük, rátesszük a szőlőt a krémre, és a torta szélét megszórjuk mandulával. |
|