Francia parasztleves
mindmegette.hu 2006.01.21. 13:21
Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab,
só,
fél citrom,
fél fej kelkáposzta,
4-5 sárgarépa,
4 burgonya,
2-3 vöröshagyma,
2 póréhagyma,
8 gerezd fokhagyma,
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb,
20 dkg nyers füstölt sonka,
1-2 ág kakukkfű,
1 babérlevél,
fél csokor petrezselyem,
néhány szem fekete bors
|
Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk. A babot leszűrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen majd túl zsíros. A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülő levesbe dobjuk. (Ez az úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fűszercsokra.) Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefödve kb. 1 óra 10 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az egytálételnek is beillő levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínáljuk.
Elkészítési idő: 2 óra + a bab áztatása 1 adag 2341 kJ, 560 kcal |
|